Unieke vaartocht langs de mooiste wandelgebieden van Noord Nederland

DATA 2019: 21-25 mei en 13-17 september

“Het enthousiasme en gastvrijheid van schipper Paul en matroos Judith. Zij bieden een thuis op hun schip waardoor de gasten heerlijk kunnen genieten van het varen, het landschap en elkaar.
Echt een aanrader!”

An Lankhorst

vanaf € 510 per persoon allmost all inclusive

Van Leeuwarden naar Groningen langs drie schitterende natuurgebieden: Lauwersmeer, de Waddenzee en het Groninger Ommeland.
Passagieren in Zoutkamp, met de boswachter door het nationaal park Lauwersmeer, op de zeebodem bivakkeren op Schiermonnikoog en over het Reitdiep naar Groningen waar we afmeren in het historische centrum.

  • Groepsreis van minimaal 8 tot maximaal 12 personen.
    We richten ons voor deze reis op mensen boven de 50 jaar.
    De tocht duurt vijf dagen (scroll door voor data en prijzen)

Wil je weten hoe anderen het ervaren hebben:

Bekijk het foto-gastblog van Elly voor impressies van deze reis.
Lees hier het reisverslag van Jorien.  Of bekijk onderstaande video van Marijke.

De wandelzeilreis van dag tot dag

Deze reis start in het centrum van Leeuwarden, waar we niet ver van het centraal station aan de kade liggen. Je komt om 12 uur aan boord. Er staat lunch klaar, je leert het schip en de bemanning kennen, en kunt inkwartieren.

Een uur later gooien we de trossen los en varen rustig de stad uit richting Dokkum.

De Dokkumer Ee is een beroemd en berucht stuk van de Elfstedentocht. Op het ijs moet je soms jaren wachten, maar over het water is de route altijd mogelijk. Wij hoeven niet te klunen, maar moeten wel af en toe wachten tot de bruggen voor ons open gaan. Met een mast van 25 meter kun je er niet onder door!

Aan het eind van de middag arriveren we in Dokkum en leggen aan in het historische centrum. Terwijl de kok het eten maakt, kun je passagieren of een terrasje pakken.

Na het diner maken we een korte wandeling langs de oude stadswallen van Dokkum.

De tocht gaat na het ontbijt verder in oostelijke richting, vanuit Dokkum zetten we koers over het Grootdiep naar het Lauwersmeer. Bij goede wind en voldoende bemanning hijsen we de zeilen om het Lauwersmeer over te steken.  We leggen aan in Lauwersoog en daar kun je van boord voor een wandeling door het Nationaal park Lauwersmeer.

Deze avond is de kok vrij en eet je op eigen gelegenheid bij een van de visrestaurants met uitzicht over de Waddenzee.

We ontbijten vandaag bijtijds, zodat we op tijd zijn om het tij te halen naar  Schiermonnikoog. Na een tocht van 3 uur komen we aan op Schiermonnikoog . Daar staan de fietsen klaar en gaan we eerst koffie drinken in het beroemde hotel van der Werf. Daar vangt de natuurgids ons op en neemt ons mee op een 2 uur durende excursie. Na de lunch op eigen gelegenheid het eiland verkennen, te voet, per fiets of vanaf een strandstoel bij Paal 3.

In de avond gaat ieder zijn gang of we eten gezamelijk in een leuk restaurantje .

Een lange vaardag voor de boeg, van Lauwersoog richting Groningen, eerst over het Lauwersmeer en daarna over het befaamde Reitdiep, die romantisch door het weidse Groninger landschap kronkelt.

Hier gaat het wandelen verder, langs de vaarroute is een “jaagpad”en daar kunt u wandelen , we zien elkaar bij de volgende sluis. Er is een prachtige route van Zoutkamp naar Garnwerd van 20 kilometer. Maar als u korter wilt, vaart u wat langer mee en pakt u de 5 kilometer vanaf Aduarderzijl bv.

https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/4891838/recreatieve-wandelroute/reitdiep-wandeling

Onderweg zullen we ergens dineren. Dit is bij het arrangement inbegrepen.

http://www.cafehammingh.nl/

Na het ontbijt zetten we koers naar de stad Groningen. Het Reitdiep slingert nog een paar uurtjes door en komt dan uit op het Van Starkenborgkanaal. De omgeving wordt langzaam stadser. Bij de Poelerbrug vangt de bruggenwachter ons op, om met ons mee te fietsen langs de zeven bruggen die ons nog scheiden van het centrum van Groningen. Hij zorgt voor een vlotte doorvaart, behalve tussen 12 en 13, want dan zijn alle bruggen en sluizen van Noord Nederland dicht. De sluiswachter eet zijn boterhammetje, dus dat doen wij ook.

 

We arriveren in het begin van de middag in Groningen, het einde van onze tocht.

Vandaaruit brengt de rechtstreekse trein naar Leeuwarden je terug naar je auto. Of je blijft nog wat langer hangen in de stad, je bagage mag je rustig nog even aan dek laten staan.

Maar om vijf uur begint ons weekend en gaan de luiken dicht.

Prijzen

Bed in driepersoons­hut (stapelbed)  € 510

Driepersoonshut privégebruik  € 900

Bed in twee­persoons­hut (stapelbed)  € 550

2 persoonshut privégebruik € 700

Tweepersoonshut dubbel bed (1.30) voor 2 personen: € 515 pp

Tweepersoonshut dubbel bed (1.30) voor privegebruik € 700

Reserveren

Je kunt een plek voor deze reis reserveren door een mail te sturen naar welkom@klippernovacura.nl.

Meer informatie of telefonisch reserveren kan bij schipper Paul 06-1681 4686.

Niet inbegrepen zijn vervoer naar Leeuwarden / Groningen, diners op dinsdag en woensdag, en handdoeken. Alcoholische dranken zijn niet aan boord, maar mag je zelf meenemen en in de koelkast zetten.

Inclusief

5 dagen , 4 nachten.

4 wandelingen waarvan 2 met natuurgids, toegang tot de natuurgebieden.

Logies, ontbijt, lunch(pakket), 2 diners, koffie, thee, fris en snacks.

Fietshuur op Schiermonnikoog.

Havengelden, toeristenbelasting, beddengoed.

Bekijk de hutten en het schip hier

De avond valt in de haven van Schiermonnikoog