Unieke vaartocht van ommeland naar achterland.

DATUM 22 april t/m 25 april 2019

“Het enthousiasme en gastvrijheid van schipper Paul en matroos Judith. Zij bieden een thuis op hun schip waardoor de gasten heerlijk kunnen genieten van het varen, het landschap en elkaar.
Echt een aanrader!”

An Lankhorst

vanaf € 215  per persoon allmost all inclusive

Vaar mee van de stad Groningen naar de zeehaven Harlingen over de noordelijkste vaarroute van Nederland.  Deze reis geeft je een prachtig beeld van het gevarieerde landschap van het hoge noorden: de binnensteden van Groningen en Leeuwarden, de oude havenplaatsen Zoutkamp en Dokkum, het slingerende Reitdiep, de fameuze Dokkummer Ee en natuurlijk de uitgestrekte rust van het Lauwersmeer. Ondertussen verkeer je in goed gezelschap en word je geheel in stijl verwend met Groninger en Friese lekkernijen.

De reis van dag tot dag

Vanaf 20.00 uur ben je welkom op de klipper Nova Cura. Het schip ligt in de Oosterhaven in Groningen.

Als je met het OV komt, halen we je op van het station.

Na het inkwartieren en acclimatiseren maak je kennis met je reisgenoten en hebt een rustige nacht in je hut.

Na het ontbijt gooien we om 10 uur de trossen los. Voordat we bij het doorgaande water van het Reitdiep zijn, moeten we 12 bruggen passeren.  De brugwachter vaart met ons mee, zodat we in een groene golf de binnenstad kunnen doorvaren.

We lunchen aan boord en leggen daarna aan in het mooie plaatsje Garnwerd. Je kunt er wat drinken bij de schitterende oude herberg café Hammingh en een korte rondwandeling maken.

Het laatste stuk van het Reitdiep slingert zich door het stille Groningse landschap richting Zoutkamp, de toegangspoort tot het Lauwersmeer. We leggen aan in de oude getijdenhaven, waar vroeger de boot naar Schiermonnikoog vertrok. Hier eten we bijtijds met elkaar aan boord, zodat je in de avond nog een wandeling kunt maken.

We varen via de Zoutkamperril het Lauwersmeer op. Als de wind gunstig is, hijsen we de zeilen. Dan kan de motor uit en hoor je hoe ongelofelijk stil het hier is. De wilde paarden grazen langs de waterkant, het stikt er van de vogels en de horizon is leeg. Uniek in Nederland!

Bij Dokkumer Zijlen verlaten we het Lauwersmeergebied en varen Friesland binnen. Het Grootdiep leidt ons door een mooi rustig plattelandsgebied naar Dokkum.

De stops op deze route zijn afhankelijk van onze vorderingen, want we willen bijtijds in Leeuwarden zijn. Na Dokkum varen we over de Dokkummer Ee langs plaatsjes als Burdaard, Wyns en natuurlijk Barthlehiem. Eindelijk zien we Leeuwarden opdoemen in de verte. Als we af gemeerd zijn in aan de Prinsentuin in het centrum, nemen we een borrel aan dek en trekken de stad in om samen te eten in een restaurant.

Na het ontbijt verlaten we de binnenstad van Leeuwarden en koersen via het Harinxmakanaal naar het noordwesten. Met 8 km per uur glijden we door het groene Friese landschap en stoppen in Franeker. Franeker is een prachtige oude stad met als hoogtepunt het ongelofelijke levenswerk van Eise Eisinga: het planetarium. Om twee uur stap je weer aan boord en vervolgen we de tocht naar Harlingen. Als we de Tsjerk Hiddes sluizen door zijn, ligt ons schip in het zoute water. We zoeken een plekje in de binnenhaven en zijn op onze eindbestemming. De reis eindigt hiermee voor ons, maar jij kunt natuurlijk Harlingen nog bezoeken en er nog dineren voordat je terug naar huis gaat.

Prijzen

  • Bed in driepersoons­hut (stapelbed)  € 215 pp
  • Bed in twee­persoons­hut (stapelbed)  € 245 pp
  • Tweepersoonshut dubbel bed (1.30) voor 2 personen: € 490
  • Tweepersoonshut privégebruik € 385

Reserveren

Je kunt een plek voor deze reis reserveren door een mail te sturen naar welkom@klippernovacura.nl.

Meer informatie of telefonisch reserveren kan bij schipper Paul 06-1681 4686.

Niet inbegrepen zijn vervoer naar Groningen en van Harlingen, diner op dinsdag, en handdoeken. Alcoholische dranken zijn niet aan boord, maar mag je zelf meenemen en in de koelkast zetten.

Inclusief

  • 3 overnachtingen
  • 3 x ontbijt
  • 3x lunch
  • 1 x diner

Alle thee/koffie sapjes, fruit en tussendoortjes.

Havengeld, brandstof, toeristenbelasting. Beddengoed, schoonmaak.