Recepten Nova Cura

Op onze individuele reizen kook ik voor onze gasten. De gerechten vallen altijd goed in de smaak en op verzoek zet ik de recepten op de website.

Je vindt op deze pagina de recepten van:

  1. Ouerzazate schotel (Marokkaans hoofdgerecht)
  2. Marokaanse salade met wortel, komkommer kaneel en amandelen.
  3. Ravioli met spinazie/ricotta saus
  4. Pancakes
samen avond eten

1. Ouerzazate schotel

Als de mogelijkheden beperkt zijn, is mijn creativiteit op z’n best.
Daarom vind ik het een sport om een lekkere maaltijd te koken van wat zich op dat moment in mijn koelkasten en voorraadkasten bevindt. Zo ontstond dit gerecht, dat ik Marokkaanse geuren meegaf. Ik noem het naar een prachtige stad in zuidelijk Marokko: Ouerzazate.
De wortel-komkommer salade komt uit een Marokkaans kookboek en smaakt er perfect bij.

Op de tweede dag van de 60plus reis zijn we meestal in Lauwersoog. Als de groep terug komt van de wandeling met de boswachter, staat dit gerecht op tafel.
Op verzoek van de gasten volgt hier het recept (de hoeveelheid is aangepast voor 4 personen).

Ingrediënten

1 aubergine (in blokjes gesneden)
10 gedroogde dadels (in stukjes gesneden)
3 takjes verse rozemarijn (fijn gehakt)
1 ui (in stukjes)
3 tenen knoflook
Klein blik zwarte bonen of kikkererwten (400 gram)
Hand cashewnoten of hazelnoten

1 theelepel kaneel
1 theelepel gedroogde koriander
1 theelepel kurkuma
peper en zout

Bereidingswijze

Rooster de noten en hak ze in stukken. Zet ze apart.

Hak de uien, de knoflook, snij de aubergine in blokjes, de dadels in plakjes, haal de naalden van de rozemarijn en snijd ze fijn.

Bak de uien glazig, voeg de rozemarijn toe en de aubergine.
Daarna de gedroogde kruiden, de dadels en op het laatst het blikje bonen.
Mengen met de gekookte rijst.
Opdienen met de gehakte noten.

2. Wortel – Komkommersalade met rozijnen

Dit is ook een Marokkaans recept. Het past goed bij de Ouerzazate schotel. Eenvoudige ingrediënten, niet duur en en heerlijke combinatie van specerijen.

Ingredienten

Wortels, komkommer, rozijnen, geschaafde amandelen.
Olijfolie, citroensap, gemberpoeder, kaneel, honing.

Bereiding

Rasp de wortels.
Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijdt in dunne plakjes.
Voeg samen met (gewelde) rozijnen.
Maak een dressing van olie, citroen, honing, gemberpoeder en kaneel.
Goed mengen.

Bestrooi voor het opdienen met geroosterde geschaafde amandelen.

3. Ravioli met spinazie-ricotta saus

Je kunt spinazie-ricotta saus kant en klaar kopen, maar het is echt zoveel lekkerder om het zelf klaar te maken. Kan niet mislukken en is in een handomdraai klaar.

Ingrediënten

Twee pakken verse ravioli. Jumbo verkoopt hele lekkere van het merk Laplace, Albert Heijn heeft ook goede van het huismerk. 
Een zak verse spinazie (400 gram)
1 ui, 2 tenen knoflook  (in stukjes gehakt)
1 bakje ricotta
Peper, zout, nootmuskaat
Olijfolie
Om het af te maken: handje gehakte walnoten, eventueel parmezaanse kaas.

Bereidingswijze

Fruit een middelgrote ui in de olijfolie,  voeg 2 tenen knoflook toe en laat lekker zacht worden.
Meng er hand voor hand de spinazie doorheen. Als die geslonken is, voeg je de ricotta toe.
Roeren, lekker heet laten worden en kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
Opdienen met gehakte noten en parmezaanse kaas.

Ik serveer dit met een salade Caprese (tomaten, basilicum en mozzarella). Maar een frisse groene salade smaakt er ook heerlijk bij.

4. Canadese Pancakes

Dit recept leerde ik van onze Canadese au-pair Jill en het is in ons gezin altijd een favoriet gebleven. Ik maak ze vaak op de laatste dag van een reis bij het ontbijt. Heerlijk met cottage cheese en jam! Wat er over is, kun je later op de dag ook nog lekker koud opeten, als een soort cakejes.

scones

Ingrediënten

500 gram bloem
kwart liter melk
3 eieren
zakje Backin
zakje vanillesuiker
snuf zout
eetlepel zonnebloemolie of gesmolten boter
eetlepel suiker

Bereidingswijze

Klop eerst de eieren lekker luchtig. Voeg dan de andere ingredienten toe en roer ze goed door met een pollepel. Het is een vrij dik beslag. Maar het moet ook niet TE dik zijn: het moet goed van je lepel afglijden en in de pan een klein beetje uitvloeien. Als het te dik of te dun is, voeg dan melk of bloem toe.

Bak de pancakes in een grote koekepan met een klein beetje boter.
Neem een opscheplepel en doe er zoveel beslag in dat je een bergje krijgt van ongeveer 10 x 5 cm.

Laat de onderkant bruin worden en keer ze dan om (de bovenkant is dan nog nat), dan rijzen ze snel. Als die kant ook bruin is, zet dan het vuur laag en laat de pancakes nog goed doorgaren.

Leave a Comment