Avontuur voor liefhebbers

Alleen als je langer de tijd hebt, kun je de minder bevaren oostelijke kant van de Waddenzee en haar eilanden verkennen. Door  het natuurlijke en onvoorspelbare karakter van dit gedeelte van de Waddenzee moeten we goed navigeren, de getijden en waterstanden berekenen, over wantijen heen onze weg vinden. De beloning is een onvergetelijke tocht.

Je zult begrijpen dat we je nu niet kunnen beloven waar de wind ons zal brengen, dus: de indeling van deze tocht is echt een voorbeeld. In het echt zal het altijd anders gaan. Daarom is dit geen uitje voor zekerheidszoekers, maar voor avonturiers.

aanloop Terschelling
Strand zeilen op Schiermonnikoog

Hoe kan een Zwerfweek Waddenzee er uit zien?

Bij aankomst op vrijdagmiddag ontvangen we je hartelijk en laten je rustig inkwartieren . Na een korte introductie van onze kant, doet iedereen fijn waar hij zin in heeft. Harlingen heeft een sfeervolle binnenstad met allerlei cafés en restaurants. Ben je moe van de dag, blijf dan fijn aan boord  in onze heerlijke salon of zoek na een warme douche de privacy van je hut op. Fijn in slaap vallen met het kabbelende water tegen het schip om morgenvroeg fris en fruitig uit te varen. Het avontuur tegemoet.

Na het ontbijt leggen we de zeekaarten op tafel en besluiten koers te zetten naar Terschelling. Na een prachtige zeiltocht meren we af in de gezellige haven van West. s’ Avonds bekijken we het weerbericht en bestuderen de kaarten om te kijken of we de volgende dag Ameland kunnen aandoen.

Maar eerst wordt er heerlijk gegeten en fijn uitgerust na een best wel intensieve eerste dag,  Voor het slapen gaan nog een fijne wandeling maken in de prachtige bossen of duingebieden, om morgen vol energie weer uit te zeilen.

We varen met het tij mee richting Ameland. Of we het in 1 dag halen is zeer afhankelijk van de getijdenstroming en windrichting. Misschien lopen we onderweg wel vast op een zandbank of wantij (wat soms onvermijdelijk is) en blijven we de middag of de nacht op het wad. Als we hoog en droog liggen is er kans om op de zandbank (zeebodem) op onderzoek uit te gaan of een lekker potje voetbal te spelen met als doel: het schip.

De wind en de getijden hebben ons gisteren pas laat op Ameland laten aankomen. De wind is afgenomen, maar de zon schijnt volop, dus blijven we vandaag op het eiland. Iedereen huurt een fiets en gaat eropuit. Aan het einde van de dag ontmoet de groep elkaar weer bij de strandtent van Sjoerd en besluit daar lekker te blijven eten.

Ondertussen ligt ons schip op je te wachten in een heerlijke rustige haven.

De wind is weer aangetrokken en we vertrekken lekker vroeg richting Schiermonnikoog, een parel in de Waddenzee en het noordelijkste puntje van Nederland. We arriveren bijtijds en pakken na aankomst snel een minibusje naar het Noordzeestrand voor een frisse duik en een wedstrijdje strandzeilen.

We hebben zin in wat afwisseling en zetten onze zinnen op een overtocht naar Lauwersoog en een bezoek aan het nationaal park Lauwersmeer. Het is maar een kleine oversteek van de steiger naar het park en we maken een stevige wandeling door de ongerepte natuur. Bij aankomst op de Nova Cura staat er een heerlijke verse vismaaltijd klaar.

Van Lauwersoog zetten we koers in westelijke richting; het wordt tijd om richting Harlingen te gaan. Met een stevige zuidwestenwind is het aanpoten op het schip. We vorderen goed, maar moeten alle zeilen bijzetten en een scherpe koers varen.

De Friese waddenkust heeft geen havens, dus we gaan voor anker en laten het schip droog vallen. De wind is gaan liggen, het is een mooie zomeravond en we blijven lang aan dek, maken muziek en drinken met elkaar.

Ondanks het latertje van de vorige avond, gaan we bij hoog water al vroeg weg van onze ankerplaats. We smeren boterhammen voor onderweg en maken er een lekker actieve zeildag van. Het team is inmiddels uitstekend op elkaar ingespeeld!  We komen halverwege de middag aan in Harlingen.

Is het echt maar een week geleden dat we hier vertrokken? Het voelt alsof we weken zijn weggeweest. We heffen nog éen keer het glas, pakken alle spullen in, en zwaaien elkaar uit.

Alternatieven

Het Groninger wad, Rottumeroog en Rottumerplaat (bij krachtige wind)

Wadlopen, wadexcursie

Sportieve activiteiten op een van de eilanden, zoals kitesurfen, paardrijden of strandzeilen.

Zwerfweek

Aankomst vrijdag 19.00 uur

Vertrek vrijdag 16.00 uur

Eten & Drinken

  • 7 ontbijtjes
  • 5 lunches
  • 4 avondmaaltijden
  • koffie, thee, water en frisdrank

prijzen

Zeilen en slapen

€ 3790

€ 315 pp

Eten en drinken

€ 2280

of € 190 pp